Actueel

Waardering voor bijzondere interieurs 1940-1965

Cultuurhistorisch belang wederopbouwinterieurs

Na de Tweede Wereldoorlog stond Nederland voor de grootste woningbouwopgave ooit.


Woningnood en materiaalschaarste dreven de overheid tot massa- en systeembouw. Dit zorgde er ook voor dat idealistische architecten, ontwerpers en fabrikanten streefden naar een betere en functionele woninginrichting, waarin ieder gezinslid zich optimaal kon ontplooien. Deze wederopbouwperiode kenmerkt zich onder meer door seriematige massaproductie van meubelen, stijgende welvaart, de opkomst van de doorzonwoning en de stichting Goed Wonen. Ook werd de percentageregeling geïntroduceerd waarmee een grote hoeveelheid monumentale kunst tot stand kon komen. Naast de overheid ontpopten ook andere opdrachtgevers zich als beschermheer. Talloze kerken, bedrijven, fabrieken, bankgebouwen en warenhuizen werden voorzien van glasmozaïeken, tegeltableaus, baksteenreliëfs en glas-in-betonramen.

Collega Mascha van Damme schreef voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) deze brochure die bijdraagt aan de waardering voor dit recente culturele erfgoed.

Momenteel vindt in het Van Eesteren Museum in Amsterdam de tentoonstelling 'Rijke eenvoud. Interieurs & objecten uit de wederopbouw' plaats (te zien tot 5 mei 2019). De expositie toont gerestaureerde meubelensembles van bekende Nederlandse ontwerpers, objecten van verzamelaars en werk van hedendaagse makers.

Publicatiedatum22 januari 2019

Adviseur

Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.