Actueel

Landgoederen in een bestemmingsplan

Geef ruimte aan behoud en ontwikkeling

Bij het realiseren van nieuwe ontwikkelingen op landgoederen wordt het bestemmingsplan nogal eens als een obstakel ervaren.


Om het landgoed in al zijn aspecten te beschermen zijn de regels behoudend, mag er weinig zonder een toetsing en zijn vaker ingewikkelde vergunningprocedures nodig. De hoge kwaliteit wordt vaak als reden gezien om de bestaande situatie te willen conserveren. Het tegengestelde is echter nodig: om een landgoed levend te houden is ontwikkeling nodig.

Overijssel Particulier Grondbezit (OPG) heeft samen met Buro SRO en Landgoednetwerk een voorbeeldenboek ontwikkeld, welke bedoeld is voor landgoedeigenaren, gemeentelijke diensten en opstellers van bestemmingsplannen. Om hen te helpen en te inspireren hoe op een creatieve en tevens goed onderbouwde wijze met (ontwikkelingen op) landgoederen kan worden omgegaan in het bestemmingsplan.

Het voorbeeldenboek is tot stand gekomen met subsidie van de provincie Overijssel en het Landgoedconsulentschap

Foto: knooperf op landgoed Nijenhuis en Westerflier. Fotograaf: Just Schimmelpenninck. 

Publicatiedatum23 januari 2019

Adviseur

Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.