Adviseurs

Judith Jansen

depotbeheerder

"Door bezoekers voorwerpen van duizenden jaren geleden te laten bewonderen, komt het verleden tot leven. Dat is het mooiste aspect van mijn werk." 
ExpertiseOnderzoek

Sinds 2006 werk ik als depotbeheerder voor het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Overijssel, een taak die de Provincie Overijssel aan Het Oversticht heeft uitbesteed. Onderzoekers, archeologen, museummedewerkers en vrijwilligers help ik op weg door ervoor te zorgen dat de vondsten en bijbehorende informatie goed geregistreerd zijn en de conditie van de voorwerpen bewaakt wordt. De provincie en Het Oversticht willen nadrukkelijk een publieksvriendelijk depot. Een uitgangspunt waar ik me goed in kan vinden. Samen met mijn collega’s bij Het Oversticht hebben we die publieksvriendelijkheid vormgegeven: een nieuwsbrief, determineerdagen (een soort Tussen Kunst & Kitsch), een educatief lespakket en het online beschikbaar stellen van de complete Overijsselse archeologische collectie. Op het depot kan de ene dag bestaan uit archiefwerk of het aannemen van nieuwe vondsten, de volgende dag staat er een groep leerlingen voor de deur.

Na mijn studie aan de Hogeschool voor Rotterdam & Omstreken (Kunst en Cultuur), ben ik bij de afdeling Archeologie en Monumenten van de gemeente Nijmegen werkzaam geweest bij diverse opgravingen in en buiten de stad. Een boeiende tijd. Scherven van potten opgraven die mensen zo lang geleden hebben gemaakt. Een graf met persoonlijke voorwerpen blootleggen. Hoe leefden ze? Wat vonden ze belangrijk? Wat kunnen ze ons leren? In mijn werk als depotbeheerder, kan ik mijn opgravingservaring combineren met de opgedane kennis tijdens mijn studie. Door bezoekers in aanraking te laten komen met voorwerpen die mensen duizenden jaren geleden hebben gemaakt, komt het verleden weer een beetje tot leven. En dat blijft toch het mooiste aspect van mijn werk.

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan!

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.