Agenda

Donderdag 21 juni 2018

Discussieavond: het landschap verandert!

Datum21-06-2018
LocatieHanz, Zwolle
Discussieavond: het landschap verandert!

Veel belangstelling voor discussieavond Het landschap verandert

Thema's als nieuwe energie in het landschap of nieuwe woonvormen in het buitengebied maken de tongen los. Het biedt kansen, maar kan ook voor stevige discussie zorgen. Dat bleek nog maar eens tijdens de avond die Het Oversticht organiseerde op donderdag 21 juni. 

Met korte presentaties als aftrap, discussieerde de zaal aan de hand van stellingen. De meningen werden direct online zichtbaar. Dat waren allerminst ' Koreaanse toestanden'. Iedere stelling had een goede verdeling van voors en tegens. 'Energietransitie moet! Het landschap is niet heilig en inleveren op ruimtelijke kwaliteit is onontkomelijk'. Deze eerste stelling leverde al pittige reacties op. "Het landschap is altijd in ontwikkeling geweest en zal in ontwikkeling blijven. Dat moeten we accepteren, ook als we daarbij genoegen moeten nemen met minder kwaliteit." Tegenover deze mening werd gezet dat je nooit zou mogen inleveren op ruimtelijke kwaliteit. "Ontwikkelingen kun je niet tegengaan, maar kwaliteit moet je bewaken. Altijd!"

 


Marnix Scholman neemt ons mee in een project van Atelier Overijssel rond de energiecorridor A35. Hoe kan je energiekansen die er al liggen omzetten in nieuwe energie voor huizen en bedrijven? Denken in netwerken heeft de toekomst. 
Marieke van Zanten maakt samen met Eelerwoude een energievisie voor erfgoed. Daarbij gaat het om gebouw én landschap. Energie opwekken - door zonnepanelen of windmolens - is bij de drie pilots een optie die onderzocht wordt. Marieke vertelt over de resultaten van de eerste pilot: abdij Sion. 
Anneke Coops beweegt zich als ervenconsulent middenin een veranderend buitengebied. Agrarische bedrijven komen vrij. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe woon- en samenlevingsvormen. Hoe kun je als consulent hierbij een stimulerende rol hebben?
20.15 - 20.45 uur pauze
20.45 - 21.15 uur Interactieve discussie (neem uw smartphone mee!).
In deze tijd is niet alleen sprake van een toenemende burgerbetrokkenheid, maar ook van een veranderende burgerperceptie. Bijvoorbeeld als het gaat om het platteland en agrarisch ondernemen. Agrariërs versus burgers of werelden die elkaar steeds meer weten te vinden? En wat betekent dit voor de ruimte? Ingrid van Herel legt ons stellingen voor. 
21.15 - 22.00 uur Afsluiting met drankje

Wanneer? Donderdag 21 juni 
Hoe laat? 19.00 - 22.00 uur
Waar? Bij Hanz (Hanzeplein 11-27, Zwolle)

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.