Nieuws

Top 10 Overijsselse monumenten – Open Monumentendag 2017

Tips van de deskundigen

Open Monumentendag staat voor de deur! Meer dan 4000 monumenten zetten dit weekend de deuren open. Met het thema ‘boeren, burgers en buitenlui’ staan de bewoners van het land, de stad en rondtrekkende mensen centraal. En daarbij ook talloze gebouwen, monumenten en andere objecten die hen verbindt. Van boerderij tot kerk, van molen tot buitenplaats. Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van Overijssel en laat je verrassen tijdens het weekend van 9 en 10 september.


1.    Oudste boerderij van Salland - Veldweg 1-2, Zwolle
Dit driebeukige hallenhuis (1502) is verbouwd met veel respect voor de historische onderdelen. Woongedeelte en stal vormden oorspronkelijk één grote open ruimte waar mens en dier samenwoonden. De aanbouw met opkamer aan de linkerkant van de voorgevel is opgetrokken in kloostermoppen. Onder de opkamer ligt een kelder met gewelven.

2.    Watermolen Singraven - Schiphorstdijk 2, Denekamp
De Overijsselse Molendag wordt dit jaar (9 sept.) geopend bij Watermolen Singraven. De watermolen is uniek vanwege zijn drie raderen; voor een oliemolen (niet meer in bedrijf), een korenmolen en een zaagmolen. Bij de demonstratie van het mechaniek is het gedreun van de molens spectaculair!

3.    De Oldenhof - OppenSwolle 7, Vollenhove
Omstreeks 1635 bouwde Gerhard Sloet de Oldenhof. Naast het hoofdgebouw beschikt deze buitenplaats over een historische parkaanleg van rond 1800 en een in 1788 gebouwde boerderij. Het hoofdgebouw is destijds verbouwd tot appartementen. Het Engelsch Boschje is onlangs weer in oude glorie hersteld.

4.    Synagoge Enschede - Prinsestraat 16, Enschede
De mooiste synagoge van West-Europa is na een grote restauratie in 2004 weer in al zijn pracht te bewonderen. Het is een prachtig art deco-ontwerp van Karel de Bazel uit 1928. In het interieur zijn talloze symbolische versieringen en objecten te vinden, zoals mozaïeken, glas in lood ramen en bronzen objecten. 

5.    Dwarsdeelboerderij - Oude Rijksweg 264, Rouveen
Deze kleine boerderij (1908) behoort tot de Vereniging Hendrick De Keyser en herbergt een schat aan gegevens over het traditionele leven op het platteland van Overijssel. De boerderij, met het woongedeelte en de schuur onder één doorlopend rieten dak is sinds haar bouw nauwelijks gewijzigd.

6.    Nieuw Rande - Schapenzandweg 3, Diepenveen
In 1857 liet Van Twist, gouverneur-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in het toenmalig Nederlands-Indië, een riant onderkomen bouwen: Nieuw Rande. Een regelmatige bezoeker van dit landgoed was Thorbecke, de grondlegger van de Nederlandse grondwet. Het huis is in de jaren negentig na lange particuliere bewoning gerestaureerd als ontvangstcentrum en hotel.

7.    De laatste eer - Kornputsingel 42, Steenwijk
Het in 1898 ingewijde pand is gebouwd als kerk voor de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden. Het gebouw maakt deel uit van een vrijwel gesloten straatwand uit de 19e eeuw, waarin diverse bouwstijlen zijn te vinden. Deze voormalige kapel is sinds 1990 in gebruik bij een uitvaartcentrum.

8.    Boerderij Wilmers - Baron van Pallandtlaan 2, Ommen
De boerderij van het hallehuistype, gebouwd in opdracht van baron Van Pallandt, ligt op het Landgoed Eerde, nabij andere monumentale boerderijen. Bij de boerderij hoort een vijfroedige hooiberg en enkele schuren.

9.    Het Stift – Het Stift 11, Weerselo 
Het Stift is een eeuwenoude beschermd dorpsgezicht. Een voormalig Benedictijnen-klooster uit de 12e eeuw en vanaf de 14e eeuw een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden. Rondom de Stiftskerk, de voormalige Stiftsschool en Restaurant de Stiftsschuur is een Provençaalse markt ingericht.

10.    Gotisch huis - Oudestraat 158, Kampen
Uniek aan dit typisch Kamper woonhuis is dat dit pand nog veel bijzondere kenmerken uit het begin van de 16e eeuw bezit. Ook is er een authentieke rosmolen te vinden. Na veel jaren van leegstand is het pand nu bezit van de Nationale Monumenten Organisatie. Deze ontwikkelt plannen voor restauratie en een passende bestemming. Het pand is vanwege de veiligheid niet vrij toegankelijk en alleen te bezichtigen met een rondleiding. 


P.s. het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten is ook open (9 sept.) op Open Monumentendag!

Publicatiedatum 4 september 2017
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan!

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.