Nieuws

Fijne woonomgeving zorgt voor tevreden leven

Ruimtelijke kwaliteit heeft positief effect op welzijn

Personen die (zeer) tevreden zijn met hun woning of woonomgeving zijn ook vaker tevreden met hun eigen leven dan degenen die niet of minder tevreden zijn met hun woning of buurt. Dit blijkt uit recent onderzoek van het CBS.


Als mensen gevraagd wordt hoe tevreden zij zijn met hun leven, maken zij een afweging van verschillende aspecten van hun leven. Zo is de tevredenheid groter als mensen zich gezond voelen, maar ook de fysieke en sociale omgeving zijn van belang. Ruim 9 op de 10 volwassenen die tevreden zijn met hun woning of woonomgeving, geven aan tevreden te zijn met het leven.

De woonomgeving is belangrijker dan de woning zelf als het gaat om deze tevredenheid. Met name de binding met de omgeving, ofwel de sociale cohesie, is daarbij van belang. Van de buurtbewoners die een sterke mate van sociale cohesie ervaren is 97 procent tevreden met hun leven. Bij mensen die lage sociale cohesie ervaren in hun buurt is dit 69 procent.

Een aantrekkelijke leefomgeving is in balans en inspireert. Om dat zo te houden en te maken, geeft Het Oversticht elke plek aandacht: sinds 1925 onafhankelijk, deskundig en creatief. Lees hier het hele artikel en het onderzoek van het CBS. 

Publicatiedatum 9 januari 2018

Adviseur

Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

adviseur omgevingskwaliteit, architect

Stuur een bericht

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan!

Delen

Deel dit item met iemand anders.