Projecten

Een van de grootste transformaties van Nederland

Herbestemming en bescherming stadhuis Almelo

Sinds de bouw van het nieuwe stadskantoor in Almelo staat het oude stadhuis leeg. De keuze tussen sloop of herbestemming en het verzoek tot aanwijzing als monument maakten een waardestelling met transformatiestudie noodzakelijk.

LocatieAlmelo
OpdrachtgeverGemeente
ThemaErfgoed en herbestemmen

Almelo heeft iets unieks.  Een stadhuis waarvan het ontwerp het laatste is van de beroemde architect J.J.P Oud. Toch werd in 2015 het nieuwe stadskantoor geopend en staat het stadhuis van Oud aan het Stadhuisplein leeg. Diverse plannen voor hergebruik of sloop/nieuwbouw zijn de revue gepasseerd. Om duidelijkheid te verschaffen over de precieze cultuurhistorische waarde van het voormalige stadhuis en om de mogelijkheden voor hergebruik in kaart te brengen is in opdracht van de gemeente een cultuurhistorische waardestelling met transformatiestudie gemaakt. Daarbij dienden Bond Heemschut en Cuypersgenootschap een verzoek in bij de gemeente voor aanwijzing tot gemeentelijk monument. De waardestelling geeft daarom ook antwoord op de vraag of het stadhuis van architect J.J.P. Oud beschermingswaardig is.

Wereldberoemde architect
De bouw van het voormalige stadhuis maakte deel uit van een herstructureringsplan van het door oorlogsverwoestingen geteisterde centrum van Almelo. Het stadhuis werd in 1973 feestelijk geopend, maar de plannen dateren al uit 1962. Dit laatste ontwerp uit het oeuvre van de wereldwijd bekende architect J.J.P. Oud bestaat uit drie bouwvolumes met afzonderlijke functies op een T-vormige plattegrond. Uit de waardestelling blijkt dat dit hoogstaande en moderne voorbeeld van naoorlogse stadhuisbouw zeker in aanmerking komt voor een monumentenstatus. Tegelijk laat het gebouw op enkele zaken na, zoals het voormalige bestuurscentrum, behoorlijk veel ruimte voor transformatie.

Geen bescherming, wel herbestemming
Op grond van de waardestelling van Het Oversticht heeft de monumentencommissie het college van B&W aanbevolen om het gebouw als gemeentelijk monument aan te wijzen. Daar is het nog niet van gekomen, maar de herbestemming tot 85 appartementen en ruimte voor horeca, dienstverlening, zorg en gezondheid is wel op handen. Deze functies passen hier goed, vooral de appartementen op de zes vrij indeelbare etages met aan weerszijden balkons. Met een oppervlakte van 17.250 vierkante meter is het één van de grootste transformatieprojecten van Nederland.

Ook bij kleinere projecten of al beschermde monumenten kan een waardestelling uitkomst bieden bij herbestemming of transformatie.

Onze adviseurs

Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Waardestelling en transformatieadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.