Projecten

Mogelijkheden in beschermd dorpsgezicht

Overnachten in een 160 jaar oud monument

De boerderij van Ingrid en Jenne is onlangs gerestaureerd. In het voorhuis is de b&b en op het erf wordt een nieuwe schuur gebouwd. Dit lijkt een eenvoudige herontwikkeling, maar de voorbereiding heeft bijna drie jaar geduurd.

LocatieBeerze

Ingrid en Jenne van der Velde 'ruilden' in 2012 hun huis voor een monumentale boerderij in Beerze, een klein agrarisch dorp in de gemeente Ommen. Veel boerderijen in Beerze zijn nog redelijk origineel en het gehucht straalt een historische sfeer uit. De meeste erven worden bewoond en zijn niet meer in agrarisch gebruik.

De plannen van Ingrid en Jenne pasten niet in de regels van de gemeente. Het achtererf ligt aan de weg. Dit wordt in het bestemmingsplan benoemd als voorerf en daar mag niet gebouwd worden. Hier stroken de uitgangspunten van het bestemmingsplan niet met de kenmerken vanuit de cultuurhistorie. Het advies van de Ervenconsulent was doorslaggevend. Want op deze plek draagt de schuur juist bij aan de oorspronkelijke kenmerken.

Samen met de bewoners en de gemeente heeft de Ervenconsulent een leidraad ontwikkeld voor het restauratieplan en de totale inrichting van het erf. Dat is na drie jaar nu uitgevoerd. De familie heeft dan ook veel doorzettingsvermogen getoond. Maar hun wensen zijn werkelijkheid geworden en ze zijn heel tevreden met de indeling van het nieuwe erf.

"Je moet hulp inroepen van deskundigen. Zij keken vanuit hun expertise, wij vanuit onze verlangens. Wij zijn blij met hoe het uitpakte. Het voelt nog steeds als een cadeautje."
Ingrid en Jenne van der Velde, eigenaar boerderij in Beerze

Onze adviseurs

Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect, ervenconsulent

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Erfadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.