Projecten

Unieke graven in Oosterdalfsen

Sporen van elite langs de Vecht

In Oosterdalfsen zijn rijke graven gevonden van rond 550 na Chr. van een man en een vrouw: hij begraven met een krijgeruitrusting en zij met mooie sieraden. Elite langs de Vecht, daar lijkt het op.

LocatieDalfsen

In 2015 zijn bij archeologische opgravingen in de gemeente Dalfsen twee grafvelden gevonden: één uit de tijd van de hunebedbouwers (rond 3000 voor Chr.) en één uit de Merovingische periode (rond 550 na Chr.). De eerste heeft veel aandacht gekregen, maar de tweede, die uit de Merovingische tijd, is voor Overijssel zeer bijzonder. Meer aandacht was gewenst. De opdracht van de gemeente Dalfsen aan Het Oversticht: maak een mooie intieme tentoonstelling in de centrale hal van het gemeentehuis.

Bijzondere vondst
Het grafveld telt negen rechthoekige graven, zonder skeletten en vijf grafkuilen met crematieresten. De twee rijkste graven van een krijger en een vrouw zijn uitgekozen om te laten zien. Wat had de dode krijger allemaal meegekregen in zijn graf? Allereerst zijn wapenuitrusting, die bestond uit een slagzwaard, een knop van een schild, een dolk en de punt van een lans, maar ook nog een bijl, een bronzen gesp, een speelsteentje, een versierde aardewerken beker en een prachtige glazen stortbeker. De vrouw had twee paren van mantelspelden en een enorm halssnoer meegekregen. Het eerste paar mantelspelden zijn bloemen van zilver en ze zijn ingelegd met halfedelstenen almandijn. Het tweede paar is van massief zilver en met bladgoud gedecoreerd. Er zijn zeker 400 barnstenen kralen gevonden en een grote glazen kraal, die tezamen tenminste twee kettingen vormden. In het graf lag ook nog een aardewerken pot met daarin een glazen drinkbeker. De twee graven zijn verbeeld door twee tafelvitrines. Een 3D-impressie van de graven zelf en een kort verhaal over het totale grafveld complementeerde de tentoonstelling.

De tentoonstelling
De opening van de tentoonstelling heeft de gemeente Dalfsen met een groot spektakel zelf verzorgd. Het resultaat mocht er wezen: veel belangstelling en aandacht voor de tentoonstelling. Uiteindelijk heeft de tentoonstelling geen drie maanden, maar ruim zes maanden in het gemeentehuis van Dalfsen gestaan. Op de website van De schat van Dalfsen is alles ook te vinden.

Onze adviseurs

Marijke Nieuwenhuis

Marijke Nieuwenhuis

archeoloog

Stuur een bericht
Suzanne Wentink

Suzanne Wentink

archeoloog

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Archeologisch advies
Cultuurhistorische waardenkaart
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.