Projecten

Herdenkingstuin in Oldenzaal

Een plek om tot rust te komen

De lange en interessante geschiedenis van Oldenzaal ontmoet in deze tuin het heden. Hier is een stille ontmoetingsplek ontstaan voor inwoners en bezoekers van de stad.

LocatieOldenzaal
OpdrachtgeverGemeente
ThemaMens en ruimte

Door de verplaatsing van het herdenkingsmonument voor oorlogsslachtoffers is in de Oldenzaalse binnenstad een aantrekkelijke stadse binnentuin ontstaan. Het Oversticht heeft deze tuin ontworpen, waarbij een interactief ontwerpproces met vertegenwoordigers uit de Oldenzaalse gemeenschap veel inspiratie heeft gegeven.

Ideeën en inzet vanuit de bewoners
Dankzij inspanningen van de stichting Herdenkingstuin Oldenzaal werden bewoners enthousiast om het monument te verplaatsen. Tijdens de eerste schetssessie bleek al dat het niet alleen om het herdenkingsmonument zou gaan. Er waren wensen om planten uit de Bijbel te gebruiken en verwijzingen te maken naar de oude binnengracht of de oude synagoge. Vanuit deze ideeën hebben wij twee heel verschillende ontwerpideeën aan de bewonersgroep voorgelegd. Vervolgens is het voorkeursontwerp verder uitgewerkt. Het ontwerp is met veel enthousiasme ontvangen en inmiddels ook uitgevoerd.

Subtiele verwijzingen
Een belevingspad loopt als ruimtelijke drager langs herdenkingspunten en verwijzingen naar cultuurhistorie naar het herdenkingsmonument. Zo is op subtiele wijze de omtrek van de voormalige synagoge zichtbaar gemaakt. Bij de herdenkingsplaquettes kan men stilstaan bij in de oorlog omgekomen Joden, Sinti en gevallen soldaten. De eerder lege ruimte tussen het gemeentehuis en het Migchoriushuis heeft meer allure gekregen. Het herdenkingsmonument stond al jaren op een ongelukkige plek in de middenberm van de Bernardstraat. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij een Cultuur- en Ruimtevoucher van Provincie Overijssel. Aan de herinrichting van de openbare ruimte in uw gemeente draagt Het Oversticht ook graag bij.

"Het is een karakteristiek plekje van het oude Oldenzaal. Oldenzaal is een stad met historie, wat ook zichtbaar is."
Theo Schouten, burgemeester gemeente Oldenzaal

Onze adviseurs

Endrie Nijhuis

Endrie Nijhuis

stadsbouwmeester

Stuur een bericht
Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Stedenbouwkundig advies
Landschapsadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.