Projecten

Frisse kijk op landgoed

Samen concreet aan de slag met herstel rond huis De Haere

Soms kan er te veel 'groen' zijn en moet je ingrijpen om gebouwen en structuren weer zichtbaar te maken. Stichting IJssellandschap, eigenaar van het landgoed, vroeg Het Oversticht om hulp.

LocatieOlst
OpdrachtgeverSamenwerkingspartner
ThemaEnergietransitie en ruimte

Recent kwamen de boerderij en een gedeelte van het koetshuis vrij op het landgoed. De beplanting was niet passend in de parkaanleg. Ook waren delen van de aanleg nabij het hoofdhuis en de stenen schuur fors uitgegroeid. Door samen te kijken in het veld, een beeldreportage van de huidige situatie, een korte historische analyse, en diverse schetsen op concreet schaalniveau is een praktisch advies neergelegd. Het herstelplan van de jaren '90 diende hierbij als basis. De Stichting is met de schetsen in de hand naar de pachters gegaan. Een groot gedeelte van het advies is reeds uitgevoerd.

Een vrije blik
Het verwijderen van beplanting is vaak een lastige keuze. Maar samen hebben we letterlijk ‘gehakt’. De stenen schuur is nu weer zichtbaar en zal spoedig worden gerestaureerd. Er is meer ‘lucht en ruimte’, meer eenheid in de aanleg. Dit draagt zeer positief bij aan de beleving voor de passanten die het landgoed dagelijks bezoeken.

Zicht op het landgoed
Landgoed De Haere is eigendom van Stichting IJssellandschap. Het landgoed is gelegen in Olst, nabij de IJssel. Het hoofdensemble bestaat in de kern uit een omgracht klassiek hoofdhuis met buiten de gracht een koetshuis, boerderij en stenen schuur. De aanleg bestaat uit een combinatie van klassieke opzet met strakke beuk- en eikenlanen en een Engelse stijl met boom en struikgroepen, 'follies' zoals de ruïne en doorzichten naar een idyllisch agrarisch landschap.

Het Oversticht heeft het advies vanuit het Landgoedconsulentschap opgesteld. Hierin werken wij samen met het Overijssels Particulier Grondbezit.

“De kracht van Het Oversticht zit in het samenwerken, weinig binnen veel buiten, weinig tekst veel tekening, en een vertaling naar concrete maatregelen.”
Gerben Visser, landschapsbeheerder Stichting IJssellandschap

Onze adviseurs

Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Landgoedadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.