Projecten

Zon in de IJsseldelta

Praktisch advies over beeldkwaliteit en techniek helpt agrariërs concreet op weg

Voor zo’n 50 erven is op inzichtelijke wijze voor agrariërs in beeld gebracht wat zonne-energie ruimtelijk en financieel kan betekenen voor hun bedrijf. Dit geeft hen mogelijk het duwtje in de rug om tot plaatsing van zonnepanelen over te gaan. Asbest eraf en zon erin!

ThemaEnergietransitie en ruimte

Het project IJsseldelta – Zon maakt duurzaam ondernemen voor grote boerenbedrijven in het Nationaal Landschap mogelijk, met respect voor de ruimtelijke kenmerken van de omgeving. Vanuit het initiatief van de Advies- en Initiatiefraad IJsseldelta heeft Het Oversticht hier samen met Projecten LTO Noord invulling aan gegeven. Met een informatieavond met agrariërs, deskundigen en betrokkenen ging de energietransitie van start.

Het moet wel passen bij de plek
Rendabele bedrijfsvoering met het benutten van duurzame energie is een wens die leeft in de polders. De bewoners zijn trots op hun omgeving en willen ontwikkelen met respect voor de kenmerken van het landschap en de erven. Gebruik maken van de zon is kansrijk. Er is voldoende dakoppervlak. Daar komt bij dat asbest moet worden gesaneerd. Maar: Hoe pak ik dat aan? Wat betekent het voor mijn erf? Vragen die leven bij de bewoners.

Investeren doe je samen
'Aan de keukentafel' hebben wij de mogelijkheden berekend en getekend. Hierbij gaan kwaliteit van het landschap, de gebouwen, de functionaliteit en het rendement samen op. Resultaat is een concreet advies over kosten, opbrengst op termijn en de meest passende plek voor het aanbrengen van panelen. Kortom: praktische info voor de boer en bewoners. Het brengt hen samen een stap verder in de afweging van wel of niet investeren in de zon. Collectieve inkoop van panelen maakte investering nog aantrekkelijker. Verschillende bedrijven brengen op basis van het advies nu zonnepanelen aan. Een belangrijke stap naar een duurzame IJsseldelta is daarmee gezet.

Onze adviseurs

Julia Rühl

Julia Rühl

adviseur omgevingskwaliteit

Stuur een bericht
Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Erfadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.