Projecten

Zonnepanelen lelijk?

Praktische tips om ze mooi te monteren

Acht procent van de Nederlanders vindt zonnepanelen zo lelijk, dat ze er geen aanschaffen. Het percentage dat knarsentandend toch besluit om zonnepanelen te plaatsen moet nog een stuk hoger zijn. Het Oversticht was betrokken bij een praktische handleiding.

OpdrachtgeverSamenwerkingsverband
ThemaEnergietransitie en ruimte

Duurzame energieopwekking is voor onze samenleving van groot belang. Eén van de grootste belemmeringen voor een grootschalige winning van energie uit duurzame bronnen is de invloed die dat heeft op de ruimtelijke kwaliteit. Windmolens zijn in hoge mate beeldbepalend, bio-vergistingsinstallaties zijn industriële complexen die op het agrarisch cultuurlandschap een enorme inbreuk kunnen maken, en zonnepanelen verstoren vaak de zorgvuldig ontworpen gebouwen en daklandschappen. En toch zullen we al die vormen van duurzame energie moeten ontwikkelen, in het belang van een leefbare toekomst.

Dicht bij huis
Hoe leg je die losse zonnepanelen nu zo op je dak, dat het er een beetje knap uitziet? Maak van tevoren een tekening, luidt een van de adviezen. Dan zie je of een andere maat zonnepanelen misschien een betere keuze is. Een andere tip: kies op plaatsen die in het zicht liggen voor panelen zonder aluminium frame: zogenaamde all black panelen zijn ietsje duurder, maar veel minder storend. Zeker als je ze in een aaneengesloten rechthoek legt, liefst laag op het dak.

Geen vergunning
Zonnepanelen mag je neerleggen zonder vergunning (behalve bij monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten). De overheid houdt geen toezicht op de manier waarop ze worden geplaatst, de welstandscommissie speelt geen rol. Dat betekent nog niet dat iedereen maar aan kan rommelen. We willen immers allemaal de waarde van ons huis in stand houden en de buren niet schofferen.

Advies
Experts op het gebied van ruimtelijke kwaliteit, namelijk de adviseurs van de lokale monumenten- en welstandscommissies, geven in deze brochure praktisch advies over de beste manier om de zonnepanelen te plaatsen.

Onze adviseurs

Endrie Nijhuis

Endrie Nijhuis

stadsbouwmeester

Stuur een bericht
Robin Veenink

Robin Veenink

stadsbouwmeester

Stuur een bericht
Julia Rühl

Julia Rühl

adviseur omgevingskwaliteit

Stuur een bericht
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.