Projecten

Archeologische schat in Oosterdalfsen

Het Oversticht maakt een leerlijn

Voor de gemeente Dalfsen heeft het Oversticht een erfgoedleerlijn gemaakt. De leerlijn maakt deel uit van het programma 'Schat van Dalfsen'.

LocatieDalfsen
OpdrachtgeverGemeente
ThemaErfgoed en herbestemmen

Het was voor de gemeente Dalfsen even schrikken toen bleek dat op de te ontwikkelen locatie Oosterdalfsen een ware archeologische schat in de grond bleek te zitten. Resten van de eerste boeren, de Trechterbekercultuur, maar ook spectaculaire vondsten uit de Merovingische periode en andere perioden werden een voor een opgegraven.

Trots
Schrik en trots wisselden elkaar af. Maar toen eenmaal alle vondsten waren veiliggesteld en de ontwikkeling van de locatie verder kon gaan, kreeg trots de overhand. De gemeente wilde iets doen met deze voor Nederland zeer unieke vondsten. Zo ontstond het programma met de naam Schat van Dalfsen. Op tal van manieren worden de prachtige verhalen van de archeologische vondsten verteld.

Nieuwe leerlijn
Een onderdeel was het ontwikkelen van een doorgaande leerlijn erfgoededucatie door Het Oversticht. Het lespakket is begin 2017 opgeleverd en digitaal beschikbaar gesteld voor alle scholen in de gemeente Dalfsen. Het lespakket gaat in op de archeologische vondsten en hun context: wat vertellen de vondsten voor een verhaal? Daarnaast is er ook aandacht voor erfgoed in het algemeen en de ontwikkelingsgeschiedenis van de kernen Nieuwleusen, Lemelerveld en Hoonhorst. De leerlijn is voor onderbouw en bovenbouw en wordt door een aantal scholen al enthousiast gebruikt.

Beeldcredits Frank de Wit, grafisch ontwerp & communicatie 

 

"De samenwerking kenmerkte zich door professionaliteit, zelfstandigheid en flexibiliteit met als resultaat enthousiaste basisscholen".
Evelien Klunder, beleidsmedewerker Maatschappelijke ondersteuning gemeente Dalfsen

Gerelateerde producten

Erfgoededucatie
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.