Projecten

Waardestelling helpt bij verkoop pompstation

Transformatiemogelijkheden bieden kopers helderheid

Aan een van de belangrijkste doorgaande wegen van Elburg ligt een terrein van Vitens, met daarop een markant pompgebouw. Eigenaar Vitens wil het gebouw verkopen. DTZ Zadelhoff, ingeschakeld als makelaar, laat Het Oversticht een waardestelling maken.

LocatieElburg
OpdrachtgeverGemeente

De gemeente Elburg wil zuinig zijn op de cultuurhistorische waarden van het gebouw. Welke dat precies zijn en waar de transformatiewaarden zitten, dat is iets dat Het Oversticht na onderzoek kan vaststellen. DTZ Zadelhoff schakelt, na overleg tussen alle betrokkenen, Het Oversticht in om een waardestelling te maken. Doel is aspirant-kopers inzicht te geven in de bijzondere waarden van het pand én aan te geven waar de ruimte zit voor transformatie. Zo weet de (mogelijke) koper nu wat er wel en niet verbouwd mag worden. En de bijzondere geschiedenis van het pand is nu gedocumenteerd met aandacht voor de details van het gebouw en inpassing in de omgeving.

Toegevoegde waarde
Melle van der Wal, vastgoedadviseur bij DTZ Zadelhoff, ervaart de waardestelling als een toegevoegde waarde bij het verkoopproces. Sterker nog, het heeft het proces zeker vergemakkelijkt: “Toen we het pand in portefeuille kregen, hebben we gekeken wat de beste mogelijkheid voor verkoop zou zijn. De meeste geïnteresseerden wilden er een woonbestemming aan geven. De gemeente stond hier in principe positief tegenover en adviseerde een waardestelling te laten maken door Het Oversticht. Dit om direct richting te geven aan kopers. Het bood mensen houvast. Inmiddels is het pand verkocht. De waardestelling heeft dit proces ondersteund.”

Details
Erfgoedadviseur Maartje van Hellemondt, die de waardestelling maakte, geeft aan dat ingrepen aan het gebouw vooral aan de achterkant kunnen plaatsvinden en dat de oorspronkelijke functie van het terrein, ook bij ontwikkeling, zichtbaar moet blijven. Zij keek bij het maken van de waardestelling naar de stedenbouwkundige en cultuurhistorische context. In dit geval de geschiedenis van het drinkwater in Nederland. Ook de bouwgeschiedenis van het pompstation bleek interessant. Alhoewel het gebouw, tussen 1949 en 1957 ontworpen door de Arnhemse architect Corn. Nap, een gebruiksfunctie heeft, is er toch gekozen voor mooie details: een goot op klossen; een bijzondere lijst om de voordeur. Omlijstingen zijn van beton – in die tijd een modern materiaal! Ook de spantconstructie is speciaal. Het betreft NEMAHO-spanten van gelijmd hout; een constructie die na de oorlog veel in schuren werd toegepast om zo een overspanning te maken worden.

“In de toekomst zal ik overwegen, bijvoorbeeld bij de verkoop van watertorens, om vaker gebruik te maken van de mogelijkheid een waardestelling te laten opstellen.”
Melle van der Wal, vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff

Gerelateerde producten

Waardestelling en transformatieadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.