Projecten

Impact van herstructurering wederopbouwwijken

Licht, lucht en ruimte 2.0

Tijdens de wederopbouwperiode werden massaal wijken bijgebouwd. Vijftig jaar later is er een hoop veranderd in deze wijken. Ruimtelijke ingrepen en nieuwe inwoners. Wat betekent dit voor de wijk en bestaat de ontwerpgedachte van de wederopbouwperiode nog?

LocatieStraat / Wijk / Stad
OpdrachtgeverRijksoverheid
ThemaHerbestemmen: passend en creatief (+2)
ExpertiseOnderzoek

Wederopbouwwijken zijn door de jaren heen drastisch veranderd. De oorspronkelijke ontwerpgedachte is vaak losgelaten. Zo was het ontwerp in het Zwolse Holtenbroek gebaseerd op een open, groen assenkruis met in elk kwadrant een woonwijk. Voorzieningen lagen bij elkaar aan de randen. Nu is een nieuw winkelcentrum verrezen in het hart van het groene assenkruis. Niet in lijn met de ontwerpgedachte, maar zeer gewaardeerd door de huidige bewoners. Deze aanpassing is een typisch voorbeeld van de veranderingen in deze wijken. Woningen zijn gesloopt, delen van de wijk zijn aangevuld met andere woningtypen en er zijn zelfs buurten afgebroken waarna ze in een heel andere opzet opnieuw zijn opgebouwd.

In een team met sociologen van het Verwey Jonker Instituut en landschapsarchitecten en architectuurhistorici van Het Oversticht is breed en vergelijkend onderzoek gedaan naar de wijken Holtenbroek in Zwolle en Deppenbroek in Enschede. De ruimtelijke veranderingen in de wijken zijn geanalyseerd, de sociale veranderingen zijn in beeld gebracht. Voor bewoners werden erfgoedwandelingen georganiseerd om te ontdekken waar nu de parels en de pijnpunten in de wijk zitten. Ook zijn er interviews gehouden met verschillende bewonersgroepen en met experts die betrokken waren bij de ruimtelijke en sociale ingrepen in de wijken.

Het afsluitende symposium op 31 maart 2016 werd goed bezocht door een divers publiek. Naast gemeenteambtenaren en -bestuurders waren er ook ontwerpers en bewoners aanwezig. Een duidelijke conclusie tijdens de middag was: wederopbouwwijken is een werkwoord. Deze wijken zijn niet bedoeld om voor de eeuwigheid bewaard te blijven, maar lenen zich nu juist voor continue ontwikkeling en aanpassing aan de nieuwe tijd en bewoners. Het onderzoek is een eerste stap naar randvoorwaarden voor ruimtelijke en sociale ontwikkeling van wederopbouwwijken. De lessen die in de twee wijken opgehaald zijn, bieden houvast voor de toekomstige ontwikkelingen in deze wijken. Maar natuurlijk ook voor wederopbouwwijken elders. Wij brengen deze lessen graag voor u in praktijk.

“Het onderzoek brengt de verbinding tussen ruimtelijke kwaliteit en sociale kwaliteit in wederopbouwwijken goed in beeld.”
Anita Blom, specialist historische stedenbouw, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Meer weten over deze aanpak

Marieke van Zanten

Marieke van Zanten

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Betrokken adviseurs

Merel Enserink

Merel Enserink

landschapsontwerper

Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Meer over: Ontwerpend onderzoek

Dit is een creatieve methode die het mogelijk maakt om verschillende ideeën te onderzoeken en uit te werken. Deze methode zet Het Oversticht in om ruimtelijke scenario’s voor een plek of gebied te verkennen.

> Lees meer

Meer over: Cultuurhistorisch onderzoek

Een bevlogen team van erfgoedprofessionals werkt aan een van de pijlers van Het Oversticht - cultuurhistorisch onderzoek. Kennis van onze leefomgeving is de onderlegger voor veranderingen.

> Lees meer
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan!

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.