Projecten

Windmolens in het landschap

Adviseren vanuit landschappelijk en historisch oogpunt

Energielandschappen zijn in het nieuws. We willen van het aardgas af en zoeken naar andere energiebronnen. Dan komt in Nederland met veel wind, windenergie al snel in beeld. Logisch toch?

LocatieLandschap
OpdrachtgeverProvincie
ThemaVerduurzaming met kwaliteit
ExpertiseBeleidsontwikkeling (+2)

Nou, daar zijn we het niet over eens met zijn allen. Wel dat er veel wind is, maar dat we dan naar die “lelijke grote windmolens” moeten kijken… En ze maken nog lawaai ook. De gemoederen lopen soms hoog op. Het kan jaren duren voor de initiatieven worden uitgevoerd. Zo werd Het Oversticht in 2012 al gevraagd om vanuit landschappelijk en cultuurhistorisch oogpunt te adviseren over de opstelling van windmolens in het open veenontginningslandschap ten zuiden van Dedemsvaart. Verschillende initiatieven leken hier aan elkaar gekoppeld te kunnen worden. De adviseurs van Het Oversticht doken in de vraag en gaven een uitgebreid advies.

Patroonherkenning
De provincie vroeg ons te bekijken of het aantal (16) aangevraagde molens wel paste in de schaal van het landschap en of de voorgestelde opstelling paste in de structuur van het landschap. Wij hebben onderzocht welke opstellingen er mogelijk zijn die rekening houden met de lijnen in het landschap (van wegen, waterlopen en ontginningslijnen). Patroonherkenning is namelijk erg belangrijk. Natuurlijk betrokken we ook vereiste minimale afstanden, tot elkaar en tot de bebouwing in het gebied. We hielden er rekening mee dat de beleving van de windmolens altijd bewegend wordt waargenomen; daardoor staan ze steeds anders ten opzichte van elkaar. Een belangrijke conclusie van ons advies was dat de voorgestelde opstelling onvoldoende samenhang vertoonde en niet binnen deze randvoorwaarden paste.    

Alternatieven
We hebben diverse alternatieven in de vorm van grid- en lijnopstellingen uitgewerkt en vergeleken, als basis voor de keuze van staten en raden. Na ons rapport zijn we niet meer betrokken bij de verdere besluitvorming. In 2013 hebben zowel Provinciale Staten van de provincie Overijssel als de gemeenteraad van Hardenberg ingestemd met het verzoek medewerking te verlenen aan de plaatsing van 10 windmolens in windpark de Veenwieken.
    
Ook uw vraag over energie en landschap kan door Het Oversticht in landschappelijk en cultuurhistorisch perspectief geplaatst worden.  
 

Meer weten over deze aanpak

Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Betrokken adviseurs

Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

programmaleider Omgevingswet

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Meer over: Ruimtelijk kwaliteitsbeleid

Sinds de komst van de eerste welstandsnota’s in 2004 is Het Oversticht betrokken bij het opstellen van ruimtelijk kwaliteitsbeleid. Vanuit de praktijkervaring weten wij als geen ander welke effecten beleidskeuzes hebben op de kwaliteit van de omgeving.

> Lees meer

Meer over: Landschapsadvies

Landschap is in beweging. Het Oversticht ontwerpt samen met u een plek die ‘er toe doet’. Historie en toekomst krijgen in samenspel een nieuwe dimensie.

> Lees meer

Meer over: Cultuurhistorisch onderzoek

Een bevlogen team van erfgoedprofessionals werkt aan een van de pijlers van Het Oversticht - cultuurhistorisch onderzoek. Kennis van onze leefomgeving is de onderlegger voor veranderingen.

> Lees meer
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan!

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.

Wij gebruiken uw gegevens enkel om uw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.