Projecten

​​​​​​​Erven voor Ouderen

Nieuwe woonvormen in het buitengebied

Leegkomende erven in het buitengebied. Ouderen die langer zelfstandig willen blijven wonen. Deze maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkelingen vormen de basis voor het project Erven voor Ouderen.

LocatieDiepenveen
OpdrachtgeverProvincie

Drie businesscases in het project laten zien dat er toekomstmuziek is voor ouderen die graag met anderen op het platteland willen wonen. Bijvoorbeeld op een erf dat anders leeg zou komen te staan. De cases wijzen ook uit dat het bij de meest levensvatbare optie gaat om een mix van jong en oud. Uiteraard spelen daarnaast nog andere randvoorwaarden, zoals goede digitale ontsluiting van de locaties (breedband) en locaties die niet te ver van een dorpskern zitten. De businesscases kunnen als inspiratie dienen voor toekomstige initiatiefnemers. Zij geven tegelijkertijd aan waar valkuilen liggen en hoe die vermeden kunnen worden. Het resultaat van de businesscases is na te lezen in een Werkschrift.  

Veranderingen
De provincie Overijssel heeft een speciaal programma om sociale kwaliteit in te bedden in de ruimtelijke kwaliteit. Het project Erven voor Ouderen, uitgevoerd in samenwerking met Bureau Ruimtewerk/Rekenruimte, maakt hier deel van uit. Door ontwikkelingen in de maatschappij ontstaan andere ruimtelijke opgaven. Zo is er krimp in het buitengebied; erven komen vrij. Het begrip verzorgingsstaat – een overheid die voor ons zorgde – bestaat al lang niet meer. Vroeger vond men het normaal dat je met 65 jaar naar een bejaardentehuis ging. Dat willen veel mensen nu niet meer en het is ook niet meer betaalbaar. Het project sluit bij die maatschappelijke veranderingen aan.

Mix
De reflectie op het project tijdens een recente bijeenkomst in Hengelo laat zien dat er verschillende knoppen zijn waaraan tijdens een dergelijk proces gedraaid moeten worden. Zo is er het beleid van de gemeente. Staat deze open voor initiatieven die buiten het geplande beleid vallen? Een initiatief als Erven voor Ouderen kan betekenen dat er aanspraak wordt gemaakt op Wmo-budgetten. De businesscases laten zien dat ouderen zelf graag in een gemengde woonvorm willen wonen, samen met jongeren. Een mix qua leeftijd heeft ook de voorkeur van projectontwikkelaars. Erven voor Ouderen? Ja! Wel onder een andere noemer: Erven voor jong en oud! 

Het Oversticht kan als verbinder tussen initiatiefnemer, projectontwikkelaar en gemeente een rol spelen bij initiatieven als Erven voor Ouderen.

“De drie businesscases laten zien dat er mogelijkheden zijn voor deze groep om in het buitengebied te wonen in verschillende aansprekende woonvormen. Zij vormen een bijdrage aan zowel sociale als ruimtelijke kwaliteit. De cases zijn bedoeld als leer- en inspiratiebron voor een prettige woontoekomst die aansluit bij de veranderende tijd.”
Monique van Haaf, Gedeputeerde Ruimte en Wonen provincie Overijssel

Onze adviseurs

Endrie Nijhuis

Endrie Nijhuis

stadsbouwmeester

Stuur een bericht
Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Erfadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.