Projecten

Zinvolle herbestemming school in Raalte

Voormalige huishoudschool wordt kleinschalig zorgcomplex

De oude (landbouw)huishoudschool in Raalte is een gemeentelijk monument en stond in 2013 al geruime tijd leeg. De gemeente Raalte wilde het pand verkopen, maar wel aan iemand die de cultuurhistorische waarden ervan zou (her)kennen en vooral behouden.

LocatieGebouw / Huis
OpdrachtgeverGemeente
ThemaHerbestemmen: passend en creatief
ExpertiseAdvies

Omdat zich niet meteen een geschikte eigenaar aandiende, schakelde de gemeente de hulp van Het Oversticht in. Door de inzet van een geldbedrag voor ruimtelijke opgaven van provincie Overijssel kon niet alleen onderzocht worden waar de waarden van het gebouw en zijn omgeving precies inzitten, maar kon ook door een architect een verbeelding van een mogelijke nieuwe bestemming gemaakt worden. Deze twee onderdelen samen zouden potentiële nieuwe eigenaren over de streep moeten trekken en tegelijk het behoud van de belangrijkste elementen van de school en zijn omgeving garanderen.

Verschillende functies
Samen met een klankbordgroep, bestaande uit diverse partijen uit de regio, dachten we na over wenselijke nieuwe functies op die plek, waarbij alle politieke en bestuurlijke onmogelijkheden even zijn losgelaten. Als meest passende opties werden een hotel en een zorginstelling gekozen. Om te verbeelden hoe de school er als hotel of zorginstelling er uit zou komen te zien is samenwerking gezocht met Ronald Olthof van Leijh, Kappelhof, Seckel en Van den Dobbelsteen architecten. Hij maakte voor beide functies een plan, waarbij de monumentale waarden van het schoolgebouw en de waarden van de omliggende tuin behouden en zelfs verbeterd zouden worden.

Succes
Het onderzoek had succes. In 2015 diende zich een koper aan. De school werd verkocht aan zorginstelling Freya met de bedoeling er een kleinschalig woonzorgcomplex van te maken. Een wijziging van het bestemmingsplan was niet nodig, want de school had de bestemming 'maatschappelijke doeleinden' en daar past zorg in. Mede hierdoor is de herbestemming van de school snel gerealiseerd. In augustus 2016 is het nieuwe woonzorgcomplex geopend. De cultuurhistorische waardestelling met transformatiestudie diende als basis voor het nieuwe ontwerp van de voormalige school.

Meer weten over deze aanpak

Maartje van Hellemondt

Maartje van Hellemondt

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Betrokken adviseur

Ingrid Nij Bijvank-van Herel

Ingrid Nij Bijvank-van Herel

landschapsarchitect

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Meer over: Waardestelling en transformatieadvies

Veranderend gebruik van erfgoed brengt aanpassingen met zich mee. Een deskundige transformatiestudie op basis van een onafhankelijke waardestelling biedt handvatten voor alle partijen bij het beschermen en transformeren van waardevol erfgoed.

> Lees meer
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan!

Delen

Deel dit item met iemand anders.