Projecten

Zinvolle herbestemming school in Raalte

Voormalige huishoudschool wordt kleinschalig zorgcomplex

De oude (landbouw)huishoudschool in Raalte is een gemeentelijk monument en stond in 2013 al geruime tijd leeg. De gemeente Raalte wilde het pand verkopen, maar wel aan iemand die de cultuurhistorische waarden ervan zou (her)kennen en vooral behouden.

LocatieRaalte
OpdrachtgeverGemeente
ThemaErfgoed en herbestemmen

Omdat zich niet meteen een geschikte eigenaar aandiende, schakelde de gemeente de hulp van Het Oversticht in. Door de inzet van een geldbedrag voor ruimtelijke opgaven van provincie Overijssel kon niet alleen onderzocht worden waar de waarden van het gebouw en zijn omgeving precies inzitten, maar kon ook door een architect een verbeelding van een mogelijke nieuwe bestemming gemaakt worden. Deze twee onderdelen samen zouden potentiële nieuwe eigenaren over de streep moeten trekken en tegelijk het behoud van de belangrijkste elementen van de school en zijn omgeving garanderen.

Verschillende functies
Samen met een klankbordgroep, bestaande uit diverse partijen uit de regio, dachten we na over wenselijke nieuwe functies op die plek, waarbij alle politieke en bestuurlijke onmogelijkheden even zijn losgelaten. Als meest passende opties werden een hotel en een zorginstelling gekozen. Om te verbeelden hoe de school er als hotel of zorginstelling er uit zou komen te zien is samenwerking gezocht met Ronald Olthof van Leijh, Kappelhof, Seckel en Van den Dobbelsteen architecten. Hij maakte voor beide functies een plan, waarbij de monumentale waarden van het schoolgebouw en de waarden van de omliggende tuin behouden en zelfs verbeterd zouden worden.

Succes
Het onderzoek had succes. In 2015 diende zich een koper aan. De school werd verkocht aan zorginstelling Freya met de bedoeling er een kleinschalig woonzorgcomplex van te maken. Een wijziging van het bestemmingsplan was niet nodig, want de school had de bestemming 'maatschappelijke doeleinden' en daar past zorg in. Mede hierdoor is de herbestemming van de school snel gerealiseerd. In augustus 2016 is het nieuwe woonzorgcomplex geopend. De cultuurhistorische waardestelling met transformatiestudie diende als basis voor het nieuwe ontwerp van de voormalige school.

Onze adviseurs

Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Waardestelling en transformatieadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.