Projecten

Stadtego

Serious game helpt gemeenten bij verandering binnensteden

De uitdagingen waar veel stadscentra nu mee kampen zijn groot: leegstand, verkleining van het winkelgebied of herinrichting van de openbare ruimte. De gewenste transformaties zijn complex.

LocatieKampen
ThemaAantrekkelijke steden

Veel binnensteden staan onder druk. Daarnaast zijn er veel stakeholders met uiteenlopende belangen en afhankelijkheden en is er verdeeld eigenaarschap. In een serious game ontdekken ondernemers, inwoners, vastgoedeigenaren en gemeente welke belangen en wensen er zijn en op welke wijze en door wie hier een bijdrage aan geleverd kan worden.

Denk aan je achterban!
Een vernieuwende aanpak om toekomstperspectieven te ontwikkelen voor binnensteden op basis van een serious game: dat is Stadtego. In het spel moeten de spelers in een abstracte stad gezamenlijk acties ondernemen om de centrumvisie te realiseren. Elke speler vertegenwoordigt daarbij een eigen achterban. In het spel gaan de spelers onderhandelen over budget en moeten ze zorgen voor genoeg draagvlak. De mindset en inzichten uit het spel worden vervolgens ingezet om acties te verbinden aan de centrumvisie van de eigen stad. 

Eerste pilot van start
De gemeente Kampen is betrokken als eerste pilot-gemeente. Na verschillende testsessies worden nu de eerste spelsessies georganiseerd. Stadtego heet in Kampen “Hanzeborden”. Het spel Stadtego is gezamenlijk ontwikkeld door Het Oversticht, IAA Stedenbouw & Landschap en Invocate. Deze ‘serious game methode’ zal nu ook aan andere gemeenten worden aangeboden. Zo krijgen we de uitdagingen van binnensteden beter in beeld.   

Wilt u meer weten over Stadtego? Kijk dan op www.stadtego.nl 

Stadtego is één van de vier geselecteerde projecten van de Open Oproep van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, onder het thema Ontwerpen aan stedelijke centra. 

Onze adviseurs

Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

programmaleider Omgevingskwaliteit

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Centrumvisie
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.