Projecten

Stadtego

Serious game helpt gemeenten bij verandering binnensteden

De uitdagingen waar veel stadscentra nu mee kampen zijn groot: leegstand, verkleining van het winkelgebied of herinrichting van de openbare ruimte. De gewenste transformaties zijn complex.

LocatieStraat / Wijk / Stad
ThemaVitale centra
ExpertiseBeleidsontwikkeling

Veel binnensteden staan onder druk. Daarnaast zijn er veel stakeholders met uiteenlopende belangen en afhankelijkheden en is er verdeeld eigenaarschap. In een serious game ontdekken ondernemers, inwoners, vastgoedeigenaren en gemeente welke belangen en wensen er zijn en op welke wijze en door wie hier een bijdrage aan geleverd kan worden.

Denk aan je achterban!
Een vernieuwende aanpak om toekomstperspectieven te ontwikkelen voor binnensteden op basis van een serious game: dat is Stadtego. In het spel moeten de spelers in een abstracte stad gezamenlijk acties ondernemen om de centrumvisie te realiseren. Elke speler vertegenwoordigt daarbij een eigen achterban. In het spel gaan de spelers onderhandelen over budget en moeten ze zorgen voor genoeg draagvlak. De mindset en inzichten uit het spel worden vervolgens ingezet om acties te verbinden aan de centrumvisie van de eigen stad. 

Eerste pilot van start
De gemeente Kampen is betrokken als eerste pilot-gemeente. Na verschillende testsessies worden nu de eerste spelsessies georganiseerd. Stadtego heet in Kampen “Hanzeborden”. Het spel Stadtego is gezamenlijk ontwikkeld door Het Oversticht, IAA Stedenbouw & Landschap en Invocate. Deze ‘serious game methode’ zal nu ook aan andere gemeenten worden aangeboden. Zo krijgen we de uitdagingen van binnensteden beter in beeld.   

Wilt u meer weten over Stadtego? Kijk dan op www.stadtego.nl 

Stadtego is één van de vier geselecteerde projecten van de Open Oproep van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie, onder het thema Ontwerpen aan stedelijke centra. 

Meer weten over deze aanpak

Merel Enserink

Merel Enserink

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Betrokken adviseur

Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

adviseur omgevingskwaliteit, architect

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Meer over: Centrumvisie

Centra staan voor een uitdaging. Deze belangrijke plekken bloeien niet vanzelf. Een heldere visie op de identiteit van het centrum in combinatie met een duidelijke uitvoeringsstrategie is essentieel.

> Lees meer
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan!

Delen

Deel dit item met iemand anders.