Projecten

Van Swolla tot Zwolle

Verhaal van de plek uitgangspunt voor erfgoedleerlijn

Hoe maak je van een veel bewogen geschiedenis een compacte leerlijn? Die vraag stelde Stadkamer aan Het Oversticht.

LocatieZwolle
OpdrachtgeverSamenwerkingspartner

Dat Zwolle een stad is met een hele rijke geschiedenis is voor niemand nieuw. Ook Stadkamer, de organisatie in Zwolle die gaat over cultuur en cultuurbeleving, houdt zich dagelijks bezig met dit verleden en dan vooral met het aanbieden van lessen hierover. Het aanbod dat zij bieden is breed en georiënteerd op zowel primair, als voortgezet onderwijs.

Gemis
Ondanks dit brede aanbod van losse lessen ervaarden een aantal scholen in Zwolle een gemis aan een overzichtelijke leerlijn over de geschiedenis van de stad. Daarom dienden zij een aanvraag in voor een nieuwe erfgoedleerlijn. ‘Nieuw’ is daarvoor eigenlijk niet het goede woord, want zij stelden de voorwaarde dat er geen nieuw materiaal aan het al bestaande aanbod toegevoegd mocht worden, maar dat de leerlijn diende te worden opgebouwd met behulp van bestaand materiaal.

Uitdaging
En dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Het bestaande aanbod was uiteenlopend in onderwerp, soms gedateerd en overvloedig in aantal. Door te kiezen voor een opzet met vier thema’s (handel & ambacht, besturen & verdedigen, religie en wonen & werken) kwam er orde in de chaos en ontstond er een leerlijn van 16 lessen voor zowel boven- als onderbouw.

Samenwerking
Voor het uitwerken van de leerlijn is samenwerking gezocht met andere belangrijke cultuuraanbieders in Zwolle, zoals Historisch Centrum Overijssel.

Gerelateerde producten

Erfgoededucatie
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.