Projecten

Van armzalig ontwerp tot publiek icoon

Waardestelling stadhuis Rotterdam

Intensief en veranderend gebruik van het iconische Stadhuis in Rotterdam vereiste in 2010 een grondige restauratie. Waar te beginnen? De cultuurhistorische waardestelling van Het Oversticht bleek een solide uitgangspunt.

LocatieRotterdam
OpdrachtgeverOntwikkelaar
Themaherbestemming & transformatie

Armzalig geknutsel 
Grootse ideeën had burgermeester Zimmerman van Rotterdam in 1913 toen hij architect Henri Evers de opdracht gaf voor het ontwerpen van een nieuw stadhuis. Evers ontwerp werd niet meteen warm onthaald. Termen als ‘armzalig geknutsel’ en ‘leugenachtige artisticiteit’ vlogen rond. Zimmerman zette door en liet Evers het stadhuis bouwen. In 1919 was het klaar; een van de weinige stijlzuivere voorbeelden van de Beaux-Arts stroming in ons land. Een gesamtkunstwerk; Evers ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het gehele interieur. 

Nieuw gebruik
Intensief gebruik, achterstallig onderhoud en veranderde eisen aan toekomstig gebruik maakten dat het stadhuis in 2010 toe was aan een restauratie. In het gebouw waren her en der al ingrepen gedaan die niet allemaal met de bestaande architectuur strookten. Een grondige restauratie vraagt om een gedegen plan. Temeer omdat twee nieuwe liften in het rijksmonument een plaats moesten krijgen en de gehele zolderverdieping in gebruik zou worden genomen. 

Oude luister en meer
De monumentencommissie verzocht om een grondige analyse van de waarden van elk vertrek in het stadhuis. Deze waarden heeft Het Oversticht benoemd en zijn vertaald in praktische regels over het behoud van de hiërarchie en omgang met de bijbehorende afwerking van alle vertrekken van het stadhuis. Hierdoor is met de renovatie niet alleen de toegankelijkheid verbeterd, maar zijn ook de monumentale waarden intact gelaten en waar nodig zelfs versterkt. 

Het Oversticht vertaalt analyses en onderzoeksgegevens naar bruikbare en inspiratievolle informatie voor nieuwe ontwerpen. Onze analyses zijn bruikbaar voor monumenten en ander waardevol erfgoed.

Gerelateerde producten

cultuurhistorische waardenkaart
Contact opnemen
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!















Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.



Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.