Projecten

Een moderne burcht voor de stad

Waardestelling stadhuis Zwolle

Na een turbulente voorgeschiedenis kon begin jaren zeventig het nieuwe stadhuis van Zwolle worden gebouwd. Ondanks de controverse hebben de Zwollenaren het gebouw in hun harten gesloten. Nu wordt het gemoderniseerd.

LocatieZwolle
OpdrachtgeverGemeente
Themaherbestemming & transformatie

Niet alleen deed het eerste ontwerp veel stof opwaaien, ook de interieurs waren spraakmakend modern voor die tijd. In opdracht van de gemeente Zwolle heeft Het Oversticht van dit markante gebouw een waardestelling gemaakt en de transformatieruimte in beeld gebracht. Aanleiding zijn de ingrepen om het pand duurzaam te verbouwen en geschikt te maken voor het moderne werken. Ondanks eerdere moderniseringsslagen resteren nog belangrijke delen van het interieur, met typisch jaren zeventig vormen, kleuren en materialen. Het exterieur manifesteert zich nog altijd als een moderne burcht en prijkte jarenlang op het logo van de gemeente. 

Het moderne werken
Het eerste ontwerp van architect Konijnenburg dateert uit 1966. Het nieuwe stadhuisdeel was op verzoek van het gemeentebestuur ontworpen als een moderne, horizontale doos. Na protesten van mondige burgers werd het ontwerp veranderd in huidige gevel van natuursteen met zijn markante verticaal geleding. De destijds vrij toegankelijke raadzaal en het bedrijfsrestaurant zijn prachtig met hout afgewerkt. Voor veel historische stads- en raadhuizen vormt de invoering van het nieuwe werken een bedreiging voor het interieur. Hier biedt het de kans om de oorspronkelijke open inrichting deels terug te brengen en het bijzondere interieur weer toegankelijk te maken voor een breder publiek. 

Lunchen op grote hoogte
Hopelijk biedt de nieuwe luchtbrug binnenkort toegang tot het bijzondere restaurant, met uitzicht op de koepel van de fundatie. Het stadhuis van Zwolle heeft veel monumentale kwaliteiten, maar is niet beschermd. Toch heeft de gemeente Zwolle gekozen om voor de renovatie een onafhankelijke waardestelling met transformatiestudie te laten opstellen. Zo is in een vroeg stadium een goede omgang met het architectonisch waardevolle ontwerp en de cultuurhistorisch belangrijke en zeldzame interieurs gewaarborgd. Wellicht is het stadhuis daardoor een toekomstig jong monument.  

"Je moet hulp inroepen van deskundigen. Zij keken vanuit hun expertise, wij vanuit onze verlangens. Wij zijn blij met hoe het uitpakte. Het voelt nog steeds als een cadeautje."
Ingrid en Jenne van der Velde, eigenaar boerderij in Beerze

Gerelateerde producten

waardestelling & transformatie
Contact opnemen
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!















Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.



Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.