Projecten

Cultuurhistorie geeft energie

Hoe transformeert het Drentse landschap?

Duurzame energieopwekking vraagt om een nieuwe visie op het bestaande landschap. Voor de provincie Drenthe maakte Het Oversticht een inspiratiedocument dat laat zien hoe het Drentse landschap, gemaakt door mensenhanden, een sterke relatie heeft met eerdere energietransities, zoals hakhout, turfwinning, gas en elektriciteit.

LocatieAssen
OpdrachtgeverProvincie
ThemaEnergietransitie en ruimte

Het Drentse landschap is door mensenhanden gemaakt en heeft sterke relaties met de eerdere energietransities, zoals hakhout, turfwinning, gas en elektriciteit. Door de eeuwen heen zijn verschillende landschapstypen ontstaan. De mentaliteit van de pioniers en de sociale impact daarvan op de gemeenschap waren voelbaar en zelfs kenmerkend. Deze denkwijzen en houdingen zijn vaak nog met het landschap verbonden. Ze bepalen voor een deel de identiteit van gebieden. Deze verbanden en de sociale structuur die Drenthe kenmerkt bieden aanleiding voor ‘gereedschappen’ om de huidige energietransitie verder op gang te helpen.

Het belangrijkste advies is om de ‘gereedschapskist’ te vullen met een aantal publieksactiviteiten, zoals werkplaatsen, gesprekstafels en masterclasses. Daarnaast kunnen middelen ontwikkeld worden om de campagne te ondersteunen, zoals een korte film, een lespakket, een voorbeeldenreeks en een fototentoonstelling. Een laatste aanrader is het introduceren van een energiecoach die professionele begeleiding kan bieden bij lokale initiatieven zodat de kennis over cultuurhistorie en ontwerp op inspirerende wijze wordt ingebracht bij planvorming.

14 maart is het advies als inspiratieschrift overhandigd aan gedeputeerden Tjisse Stelpstra (energie) en Cees Bijl (cultuur) van de provincie Drenthe tijdens een symposium over de energietransitie en de rol van cultuurhistorie hierbij. Een digitale versie van het inspiratieschrift vindt u hier

Onze adviseurs

Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect

Stuur een bericht
Albert Vissinga

Albert Vissinga

archeoloog

Stuur een bericht
Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Cultuurhistorisch onderzoek
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.