Projecten

Werkplaats Omgevingskwaliteit Nieuwleusen

Wat komt er kijken bij het realiseren van een natuurboerderij?

In Nieuwleusen heeft een enthousiaste groep het idee om een natuurboerderij te starten. De grond is beschikbaar, een werkgroep is geformeerd, alle ingrediënten lijken aanwezig om dit idee snel te realiseren.

LocatieNieuwleusen
OpdrachtgeverGemeente
ThemaOmgevingswet in de praktijk

Gaandeweg komt deze werkgroep er achter dat er de nodige wet- en regelgeving van toepassing is op hun perceel en dat er diverse belangen spelen. Via de ‘Werkplaats Omgevingswet’ wordt er structuur in dit complexe proces aangebracht. De methode is er op gericht om de initiatiefnemers zelf beslissingen te laten nemen. Wij helpen hen in het maken van de keuze.

In Nieuwleusen bleek het idee minder scherp dan aanvankelijk gedacht. Zo blijkt dat de eerste stap in het proces al cruciaal is. Hierna zijn de diverse belangen en uitgangspunten, zoals landschappelijke kwaliteiten geïnventariseerd: o.a. de openheid, de ligging aan het historische lint het Westerveen en de zichtrelatie van de naastgelegen bebouwing.

Met deze input zijn drie ontwerpvarianten opgesteld door de gemeente en provincie onder begeleiding van Het Oversticht, waarna een voorkeursvariant werd gekozen. Ontwerpend onderzoek helpt de initiatiefnemers van de gebaande paden af te komen en vaak levert het aanvullende ideeën op die het plan sterker maken.

Tijdens een drukbezochte bewonersavond is het schetsplan en het gevolgde proces gepresenteerd. De laatste stap in het proces is het verzoek tot principebesluit bij de gemeente.

Onze adviseurs

Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect

Stuur een bericht
Rik Onderdelinden

Rik Onderdelinden

programmaleider Omgevingskwaliteit

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Werkplaats Omgevingskwaliteit
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.