Projecten

Cultuurhistorie en Klimaatadaptatie

Herinrichting Schans Bolwerk Buitenwacht Kampen

Hoe kan cultuurhistorie helpen bij het vinden van oplossingen voor klimaatadaptatie? Die toegevoegde waarde is nu bewezen in het project Waterkansen voor de gemeente Kampen.

LocatieKampen
OpdrachtgeverGemeente
ThemaEnergietransitie en ruimte

Aan de ene kant van de IJssel ligt het oude centrum van Kampen, over de brug aan de andere kant het Stationsgebied. In de 16e en 17e eeuw stond hier het bolwerk: een strategisch punt waar Kampen zijn vijanden tegenhield. Het was een moerassig gebied met een problematische waterhuishouding en dat is het vandaag de dag nog steeds.

De gemeente Kampen werkt al jaren aan een plan voor de herinrichting van het gebied Bolwerk Buitenwacht. Samen met bewoners, ondernemers en het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO) is de gemeente Kampen bezig met de herinrichting van het gebied. Het Oversticht heeft daar met hulp van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) de cultuurhistorische kennis aan toegevoegd. Dit geldt voor het aanleggen van groen en parkeerplaatsen, maar ook voor de aanpak van wateroverlast in het gebied.

Het Oversticht dook in de geschiedenis om te kijken wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn van de wateroverlast. Wat is er al op deze plek gebeurd en hoe is men hier met water omgegaan? Tijdens bewonersbijeenkomsten en werkateliers is samen met alle betrokken partijen gewerkt aan een ontwerp waarin met kennis en ervaring uit het verleden alle belangen in zijn verwerkt. De cultuurhistorische kennis heeft nu mede het ontwerp bepaald, zoals de vorm van de inrichting en de plekken van de wateropvang. Het historisch besef heeft gezorgd voor draagvlak bij bewoners, het proces van beslissen is hiermee versneld. Het Oversticht gaat nu bezig om cultuurhistorie een vast onderdeel te maken van projecten waar klimaatadaptatie een rol speelt. Bekijk de video over de procedure onderstaand:

"Het Oversticht heeft ons erg geholpen door vanaf een afstandje naar zo'n proces kijken."
Jantine Sijbring, projectmanager Gemeente Kampen

Onze adviseurs

Albert Vissinga

Albert Vissinga

archeoloog

Stuur een bericht
Marieke van Zanten

Marieke van Zanten

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Stedenbouwkundig advies
Archeologisch advies
Cultuurhistorisch onderzoek
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.