Projecten

Ontdekkingsreis op de Ommerschans

Cultuurhistorisch lespakket voor groep 5 t/m 8

De rijke geschiedenis van de Ommerschans is zeer interessant voor het ontwikkelen van een breed lespakket. In dit lespakket ontdekken leerlingen de schans door de tijd heen.

LocatieOmmerschans

De Historische Vereniging Ommerschans en de basisscholen die aangesloten zijn bij de culturele commissie Avereest hadden behoefte aan een lespakket waarin werd stil gestaan bij de bijzondere geschiedenis van de Ommerschans. Leerlingen leren met dit lespakket over de lokale geschiedenis en krijgen daardoor meer waardering voor hun omgeving. De uitdaging bij het lespakket van de Ommerschans was het bijeenbrengen van de diverse tijdlagen tot één doorlopende leerlijn, waarbij leerlingen met alle aspecten van de Ommerschans in aanraking komen.

Leren van verhalen
De Ommerschans heeft door de jaren heen een drietal kenmerkende functieveranderingen doorgemaakt. In het lespakket wordt dit gebruik van de schans door de tijd heen uitgewerkt. Zo leren de kinderen aan de hand van kaarten en verhalen over het gebruik van de schans als verdedigingswerk en krijgen ze inzicht in de Ommerschans als bedelaarskolonie. Tot slot leren ze over het gebruik van de Ommerschans als Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht; voor jongens die te arm, verwaarloosd of ouderloos waren of op een andere manier een nieuwe opvoeding nodig hadden. Als het volledige lespakket doorlopen is, kunnen de leerlingen de geschiedenis van de plek navertellen en ook plaatsen in de tijd. 

De geschiedenis komt tot leven
Het lespakket geeft de scholen handvatten om de lokale geschiedenis op een levendige wijze over te brengen. Naast lessen in de klas is er ook een aantal buitenlessen opgenomen met een veldbezoek en een bezoek aan een museum. De variatie in lessen maakt dat de geschiedenis echt tot leven komt. Ook in uw gemeente brengen wij de geschiedenis van het gebied graag tot leven bij leerlingen van basisscholen.

Gerelateerde producten

Erfgoededucatie
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.