Projecten

Behoud en sloop - hulp bij lastige keuzes

Twentse Stoomblekerij Goor

Om een goed onderbouwde keuze over behoud of sloop te kunnen maken is onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van elk onderdeel van het terrein wenselijk.

LocatieGoor
OpdrachtgeverGemeente
ThemaErfgoed en herbestemmen

Het terrein van de Twentse Stoomblekerij (TSB) in Goor staat aan de vooravond van een grootschalige transformatie. Uitgestrekte weefhallen met sheddaken voor een zee aan daglicht is ook hier het karakteristieke beeld dat we van veel textielfabrieken kennen. Daartussen andere opvallende gebouwen die in de loop van de tijd nodig waren, maar soms af doen aan de oorspronkelijke opzet.

Behoud of sloop
Voor behoud van de gebouwen is een nieuwe functie nodig. Dat betekent ook realistisch zijn: alle gebouwen een nieuwe functie geven is onbegonnen werk; daarvoor zijn het er teveel en ze zijn niet allemaal even waardevol. Om een goed onderbouwde keuze over behoud of sloop te kunnen maken heeft Het Oversticht in opdracht van de gemeente per onderdeel de cultuurhistorische waarde onderzocht.

Kansenkaart
De meest voor het productieproces representatie­ve en functie­bepalende elementen zijn weergegeven op een kansenkaart. Deze biedt de gemeente en de ontwikkelaar houvast bij de keuzes. Bijvoorbeeld over het terugbrengen van de rivier de Regge in het straatbeeld. Hiermee houdt Goor een deel van haar bijzondere verleden in stand, dat nauw verbonden is met de opkomst van de textielindustrie in Twente. Terwijl tegelijkertijd nieuwe kansen worden geboden voor levendigheid en kwaliteit in de stad.

Een gebiedswaardestelling kan ook in uw gemeente helpen. Benieuwd? Lees hier wat er mogelijk is. 

Onze adviseurs

Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect

Stuur een bericht
Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Waardestelling en transformatieadvies
Cultuurhistorische waardenkaart
Cultuurhistorisch onderzoek
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.