Projecten

Waar plaats je een spookhuis?

Tegenstellingen omarmen bij uitbreiding openluchttheater

Een toneelstuk als Robin Hood komt toch het best naar voren.. in het bos! Het openluchttheater in Hertme is al jaren het decor voor tal van voorstellingen. Voor uitbreiding van de activiteiten van het theater had het bestuur van de Stichting Theater en Cultuur Hertme het idee om het Rijksmonument ’t Oude Groothuys (in de volksmond genaamd ‘Het Spookhuis’) te verplaatsen naar de omgeving van het terrein van het openluchttheater.

LocatieHertme
ThemaVitaal platteland

Tijdens een werkatelier zijn samen met vertegenwoordigers van verenigingen, organisaties, parochiebestuur en ondernemers uit Hertme diverse locaties voor het Spookhuis besproken en is uiteindelijk de meest ideale plek gekozen.

Daarna duurde het een aantal jaren voordat het gebouw verplaatst kon worden; de exacte locatie en richting moest worden bepaald, het gebouw moest op een zorgvuldige manier worden afgebroken en weer opgebouwd – om de rijksmonumentale status te behouden – en de gemeente Borne wilde graag een visie op de toekomst van het terrein van het openluchttheater.

Hoe wil het openluchttheater toekomstige uitbreidingen landschappelijk en ruimtelijk inpassen en wat betekent dit voor Hertme en nabije omgeving? Een visie op ruimtelijke en sociale kwaliteit hielp hierbij. Daarvoor was het nodig te weten:  wat zijn de functies van het openluchttheater? Welke activiteiten vinden er plaats? Wie zijn de gebruikers? Wat zijn de wensen van de stichting? En ten slotte: wat is dan de beste ruimtelijke inpassing?

In de visie die uiteindelijk is opgesteld komt naar voren dat de kwaliteit van het terrein vooral in de combinatie zit van dicht en open / bos en veld / privé en openbaar / achter- en voorkant. Advies is dan ook om deze ‘tegenstellingen’ verder uit te buiten. Waarbij al van te voren vast stond dat het Spookhuis, door haar eigen identiteit, een eigen ruimte nodig heeft.

Onze adviseurs

Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Erfadvies
Landschapsadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.