Projecten

Bouwhistorische verkenning universiteitscomplex

Oudemanhuispoort complex - UvA

Momenteel zijn de plannen voor de (her)ontwik­keling van het voormalige Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam in volle gang. Voor twee panden van het Oudemanhuispoort complex is Het Oversticht gevraagd om een bouwhistorische verkenning te leveren.

LocatieAmsterdam
OpdrachtgeverSamenwerkingspartner
ThemaErfgoed en herbestemmen

Het Oversticht doet onderzoek naar de voormalige Stads- en Gasthuisapotheek aan de Kloveniersburgwal en het naastgelegen universiteitsgebouw dat in de volksmond ‘De Schaats’ wordt genoemd. Beide panden zijn beschermd als rijksmonument en van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, die aandacht verdienen bij mogelijke aanpassingen, duurzaamheidsmaatregelen of herbestemming. 

De in 1887 ontworpen apotheek maakte bijvoorbeeld onderdeel uit van het ziekenhuiscomplex dat hier destijds werd ontwikkeld op het Binnengasthuisterrein. De architect, Hendrik Leguyt, ontwierp het pand in de stijl van de Hollandse neo-renaissance, herkenbaar aan de rijk gedetailleerde voorgevel met de opvallende entreepartij, hardstenen sierbanden, brede kroonlijst en chique dakkapel.   

Het andere pand is ontworpen als het universiteitsgebouw, in een heel andere stijl; die van de bekende en geroemde Amsterdamse school. Met deze expressieve baksteenarchitectuur en de grote schaatsvormige vensterpartij zette architect P.L. Marnette in de jaren twintig een voor zijn tijd kenmerkend gebouw neer. Opvallend in het interieur is de (later toegevoegde) enorme wandschildering in het trappenhuis, waarin kunstenaar Peter Alma de wetenschap en wetenschappers van vroeger tot nu heeft verbeeld. 

De bouwhistorische verkenning wijst uit welke waarden waar in het gebouw aanwezig zijn. Op basis van de verkenning kan de impact van nieuwe ingrepen op monumentale onderdelen worden bepaald en kunnen de meest waardevolle elementen in nieuwe ontwikkelingen een plek krijgen.

Het archiefonderzoek en veldwerk ter plekke heeft inmiddels plaatsgevonden en binnenkort zullen op basis hiervan conclusies worden geformuleerd en aanbevelingen voor de toekomst worden gedaan. 

Onze adviseurs

Tom Temmink

Tom Temmink

bouwkundige, restauratie, provinciaal adviseur

Stuur een bericht
Hannah Geerdink

Hannah Geerdink

architectuurhistoricus

Stuur een bericht
Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Waardestelling en transformatieadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.