Projecten

Villa de Keizer, uniek in haar soort?

Cultuurhistorische waardestelling

Huidige eigenaren zetten zich al geruime tijd in voor het behoud van de villa en het omringende landgoed. Komt het in de toekomst in aanmerking voor een monumentenstatus?

LocatieBoekelo
ThemaErfgoed en herbestemmen

In het fraaie Twentse coulisselandschap liggen talrijke buitenplaatsen die eind 19e eeuw en begin 20eeuw zijn gesticht door welvarende textielfabrikantenfamilies. Veel van deze buitens zijn opgenomen en beschreven in het boek Heren op het land. Helaas ontbreekt Villa de Keizer, maar is dat terecht?

Op buitens van de Twentse fabrikanten staan doorgaans grote boerderijcomplexen en fraaie landhuizen. Dat geldt ook voor Villa de Keizer. In 1922 kocht Hendrik Jan van Heek, mededirecteur van de Boekelose Stoomblekerij (BSB), van de erven van zijn grootvader een boerderijtje met ruim vijf hectaren grond niet ver van de Stoomblekerij. Een jaar later vroeg Hendrik Jan van Heek vergunning aan voor “het stichten van een steenen gebouw, bestemd voor landhuis” 60 meter ten zuiden van de boerderij. Geïnspireerd door een bezoek aan China en Japan heeft Van Heek zelf voor zijn huis een bijzondere zentuin aangelegd rond een vijver, met allerlei ornamenten en een half open theehuisje met ‘rijstpapieren’ beglazing.

Op basis van de criteria in de monumentenverordening van de gemeente Enschede (architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden, gaafheid en zeldzaamheid) is landgoed De Keizer gewaardeerd. Uit het onderzoek en de waardering blijkt duidelijk dat landgoed De Keizer een hoge monumentwaarde heeft. Dat is te danken aan de terreinaanleg van de firma Copijn en het gaaf bewaard gebleven landhuis van architect Foeke Kuipers. Maar ook aan de zorgvuldige omgang van de eigenaren, die zich met liefde over de tuinaanleg, het huis en vooral ook het grotendeels mee ontworpen interieur hebben ontfermd. Het is nu aan de gemeente om te besluiten of de villa wordt aangewezen als gemeentelijk monument.

De culturele waarde van De Keizer is door de waardestelling van Het Oversticht inzichtelijk gemaakt.
Reinoud en Mieke Gaymans - ten Bokkel Huinink, eigenaren Villa De Keizer

Onze adviseurs

Tom Temmink

Tom Temmink

bouwkundige, restauratie, provinciaal adviseur

Stuur een bericht
Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Waardestelling en transformatieadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.