Projecten

Waardestelling van karakteristieke erven

Toekomst van agrarisch erfgoed

Naast het geven van erfadvies, houden de ervenconsulenten van Het Oversticht zich steeds meer bezig met advisering omtrent de leefbaarheid op het platteland. Bijvoorbeeld als het gaat over de toekomst van agrarisch erfgoed.

LocatieDalfsen
ThemaVitaal platteland

Huidige woonwensen komen niet altijd overeen met de mogelijkheden die een gebouw heeft. Soms is het wenselijk om een boerderij op te splitsen; behoud wordt dan financieel haalbaar en meerdere generaties kunnen op het erf wonen. Vaak hechten initiatiefnemers waarde aan het erfensemble en willen dit graag behouden. Gemeentes geven aan dat erfsplitsing en het bewoonbaar maken van de oude boerderij mogelijk is mits een boerderij wordt aangeduid als karakteristiek. Een onafhankelijke waardestelling van de ervenconsulenten van Het Oversticht biedt hiervoor uitkomst. In een zogenaamde inventarisatie van karakteristieke erven wordt de boerderij in relatie tot het erf en het landschap beoordeeld. Een architectuurhistoricus van Het Oversticht beoordeelt de gebouwen op het erf, terwijl de ervenconsulenten advies geven over het erfensemble en de erfinrichting. Hiervoor hanteren zij vaste criteria. Er wordt altijd rekening gehouden met beleid van provincie en gemeente, zoals Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO), structuurvisie buitengebied en Vrijgekomen Agrarische Bebouwing (VAB-beleid).

Bij een initiatief bleek uit de waardestelling dat de wens tot erfsplitsing paste binnen het beleid van de gemeente dat gericht is op het behoud van agrarisch erfgoed en de ontwikkeling van de leefbaarheid van het platteland. Bewoning en kleinschalige bedrijvigheid geeft een sociaal maatschappelijke impuls. Er is een positief advies uitgebracht, onder de voorwaarde dat de oorspronkelijke structuur en erfinrichting behouden blijven met behoud en/of herstel van de oorspronkelijke, agrarische kenmerken.

Onze adviseurs

Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect, ervenconsulent

Stuur een bericht
Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht
Hannah Geerdink

Hannah Geerdink

architectuurhistoricus

Stuur een bericht
Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect, ervenconsulent

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Waardestelling en transformatieadvies
Erfadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.