Projecten

Nieuwbouw op het platteland

Interactie tussen gebouw en omgeving

Wanneer een erfeigenaar wil bijbouwen, kan het voorkomen dat een ervenconsulent van Het Oversticht om advies wordt gevraagd. Waar plaats je een nieuw gebouw en waar moet je rekening mee houden?

ThemaVitaal platteland

Als de nieuwbouw buiten het bouwblok valt kijkt een ervenconsulent mee vanuit ruimtelijke kwaliteit. We kijken dan of er wel sprake blijft van samenhang; houden de gebouwen een duidelijke relatie met elkaar? En welke invloed heeft het nieuwe gebouw op het landschap en op de aansluiting daarmee? Enkele voorbeelden:

Zo kregen we een vraag over de locatie en vormgeving van een nieuw landgoed: een moderne woning met bijgebouwen middenin een weiland. De open ruimte krijgt een nieuwe invulling, dat kan niet zomaar; voordat het zover is, is inzicht in de (cultuurhistorische) geschiedenis van de plek nodig. Vaak kunnen er aanleidingen gevonden worden in verdwenen lijnen van bijvoorbeeld houtwallen of singels.

Een heel bijzondere vraag betrof de verplaatsing van een oude boerderij, waarvan de gebinten, stenen en dakpannen jarenlang opgeslagen waren. Een belangrijke reden daarvoor was dat er geen geschikte nieuwe locatie gevonden kon worden. In 2019 werd een plek gevonden, waar iedereen (inclusief de gemeenteraad) het over eens kon worden. In de buurt van een ander erf, omgeven door bestaande singels en met de mogelijkheid er een heel eenvoudige toegang naartoe te leggen.

Elke situatie is anders en vraagt om maatwerk. Het onafhankelijke advies van de ervenconsulenten helpt eigenaren in de zoektocht naar de toevoeging van de ruimtelijke kwaliteit aan landschap, erf en gebouwen.

Onze adviseurs

Ingrid van Herel

Ingrid van Herel

landschapsarchitect, ervenconsulent

Stuur een bericht
Anneke Coops

Anneke Coops

landschapsarchitect, ervenconsulent

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Erfadvies
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.