Projecten

Verrassingen in het Abbertbos

Wandelroute langs rijke historie in jonge polder

Rond groepskampeerterrein De Abbert in Dronten loopt een nieuwe wandelroute, waarmee iedereen een reis door de tijd kan maken. De route biedt bezoekers informatie over de geschiedenis van de plek.

LocatieRecreatie
ExpertiseOnderzoek

De bestaande wandelroutes in het Abbertbos informeren vooral over de rijke flora en fauna in het bos. De eigenaren van De Abbert, Ingrid en Jacques van Dongen, vonden dat er veel meer te vertellen is. Veel mensen weten namelijk niet dat het jonge Flevoland een lange geschiedenis kent. De nieuwe wandelroute brengt daar verandering in. Ingrid en Jacques wilden twee dingen voor hun groepskampeerterrein: voor iedereen toegankelijke informatie over de plek en een op maat gemaakt educatief programma voor hun kampeergroepen. Voor beide producten schakelden zij de expertise van Het Oversticht in. Van de gemeente Dronten kregen ze subsidie voor de aanleg van een nieuwe route.

Woud van Ongenade
De nieuwe wandelroute is toegankelijk voor iedereen en heeft historisch gezien veel moois te vertellen; Wie weet bijvoorbeeld dat het Abbertbos op een oude zandbank ligt? Of dat hier voor de komst van de Zuiderzee een ondoordringbaar oerbos was, het Woud van Ongenade? Ook het meer recente verleden komt aan bod, zoals de drooglegging van de polder en de aanleg en geschiedenis van het bos zelf. Met de ontwikkeling van deze 5 kilometer lange route heeft iedereen de mogelijkheid om in de geschiedenis van deze plek te duiken. De wandelroute start aan de Stobbeweg, waar de gratis routekaart in een kastje klaar ligt. De bewegwijzering door het bos is vormgegeven door Staatsbosbeheer, de eigenaar van het bos. Het educatieve programma is een actieve doe- en speurtocht voor de diverse groepen die Jacques en Ingrid ontvangen. Deze is gebaseerd op historische feiten en verrassend voor iedereen tussen 8 en 80 jaar.

Het Oversticht zet haar kennis op het gebied van erfgoed ook in voor toerisme en educatie. Onderzoek, kennisoverdracht en vormgeving maken deel uit van onze werkwijze.

“Kennis, kunde en een fijne samenwerking. Wij zijn heel tevreden over de door Het Oversticht geleverde diensten.”
Ingrid van Dongen, eigenaar groepskampeerterrein De Abbert

Meer weten over deze aanpak

Maartje van Hellemondt

Maartje van Hellemondt

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Betrokken adviseur

Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Contact

Stuur een bericht en
u ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Meer over: Cultuurhistorisch onderzoek

Een bevlogen team van erfgoedprofessionals werkt aan een van de pijlers van Het Oversticht - cultuurhistorisch onderzoek. Kennis van onze leefomgeving is de onderlegger voor veranderingen.

> Lees meer
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan!

Delen

Deel dit item met iemand anders.