Projecten

Het IJsselmeer is meer dan een bak met water

Cultuurhistorie als inspiratiebron voor ruimtelijke ontwikkelingen

Het IJsselmeer heeft een lange geschiedenis van land, water en bewoning. De IJsselmeerbiografie vertelt deze verhalen en biedt input voor nieuwe, ruimtelijke opgaven, zoals duurzame energie, waterveiligheid en milieu.

LocatieVollenhove
OpdrachtgeverRijksoverheid

Om te voorkomen dat hedendaagse ontwerpopgaven voorbij gaan aan de geschiedenis van een plek is gedegen onderzoek nodig naar de cultuurhistorie. Samen met het Gelders Genootschap heeft Het Oversticht de oostkant van het IJsselmeer en de voormalige Zuiderzee onderzocht. Dit beslaat de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel en Flevoland. Met concrete voorbeelden biedt de IJsselmeerbiografie toekomstige ontwerpers inspiratie en handreikingen om het kenmerkende verleden van dit gebied in te zetten voor nieuwe ontwikkelingen. Nu en in de toekomst.

Water - land - water
In een periode van 1500 jaar werd het Romeinse Flevo lacus met veeneilanden en oerbos langzaam de Zuiderzee en tenslotte het IJsselmeer. De thema’s Land en Water, Handel en Scheepvaart, Visserij en Wonen en Werken laten de roerige geschiedenis zien en de ruimtelijke weerslag hiervan op het water, de bodem, de kust en het nieuwe land. Elke thema is levendig beschreven, voorzien van een aantal sprekende voorbeelden en beeldmateriaal, waarmee de bijzondere ontwikkeling van de oostelijke kuststreek wordt belicht.

Het Oversticht vertaalt onderzoeksgegevens naar bruikbare en inspiratievolle informatie voor ontwerpers. Ook voor meer publieksgerichte doeleinden zetten wij cultuurhistorische onderzoeksgegevens in, voorbeeld voor publicaties, mobiele applicaties, wandelroutes of educatieprogramma's. 

"Het zijn echt mooie, heldere en kwalitatief hoogstaande uitgaven geworden!"
Gábor Kozijn, projectleider RCE

Onze adviseurs

Marijke Nieuwenhuis

Marijke Nieuwenhuis

archeoloog

Stuur een bericht
Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht

Gerelateerde producten

Cultuurhistorisch onderzoek
Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.