Thema's

Waardering voor de wederopbouw

Aandacht voor idealen 'licht, lucht en ruimte'

Volg dit thema

Een nieuwe kijk op de gebouwen, kunst en wijkopzet uit de periode van de wederopbouw. Er zijn vele kansen voor wederopbouwwijken, wij kijken met u naar de mogelijkheden.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden nieuwe wijken, efficiënt gebouwd via systeembouw en met eenvoudige recht-toe-recht-aan vormen. De wijk met brede straten en veel groen voorzag naast wonen in werken, onderwijs en recreatie. Door de jaren heen zijn mensen minder fysiek gebonden aan de plek waar ze wonen. Men vloog uit naar duurdere woningen elders; wederopbouwwijken verpauperden en kregen een negatief imago. Naast de sociale problematiek was er weinig waardering voor de bouwstijl welke vaak als ‘eentonig’, ‘saai’ en ‘kil’ werd omschreven.

Maar nu er is weer aandacht voor de idealen van na de oorlog ‘licht, lucht en ruimte’. Wederopbouwmonumenten worden beschermd en woningen worden aangepast naar duurzaamheid en comfort. En juist bij actuele thema's zoals sociale vernieuwing en klimaatadaptatie biedt de stedenbouwkundige structuur van wederopbouwwijken veel kansen. Wij zien veel ruimte om de wederopbouw te behouden en te ontwikkelen.

Onze adviseurs

Mascha van Damme

Mascha van Damme

architectuurhistoricus

Stuur een bericht
Gesien van Altena

Gesien van Altena

architectuurhistoricus, coördinator Steunpunt

Stuur een bericht
Tim Vredeveld

Tim Vredeveld

programmaleider verduurzaming

Stuur een bericht
Wijnand van Die

Wijnand van Die

adviseur omgevingskwaliteit

Stuur een bericht
Jan ten Tije

Jan ten Tije

projectleider verduurzaming

Stuur een bericht

Gerelateerde projecten

Impact van herstructurering wederopbouwwijken

Het groen van Klein Driene

Nieuwe monumenten voor jonge gemeente

Monumentwaarden IJsselcentrale Harculo

Actueel

Waardering voor bijzondere interieurs 1940-1965

Wederopbouwkunst in Overijssel

Altijd op de hoogte?

Actuele projecten, ontwikkelingen, achtergronden en bijeenkomsten: mis het niet en meld u aan voor onze nieuwsbrief!Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.

Delen

Deel dit item met iemand anders.


Wij gebruiken jouw gegevens enkel om jouw bericht te beantwoorden en niet voor andere doeleinden. Lees meer in onze privacyverklaring.